Blog

Czytaj nasze artykuły i wiedz więcej

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki. Źródła i właściwości zdrowotne

Większości kojarzą się z kuracją antybiotykową, zdrowymi jelitami czy też produktami fermentacji mlekowej. Probiotyki i prebiotyki, bo o nich mowa, pełną w naszym organizmie bardzo ważną rolę, jednak mało kto wie, czym właściwie jest probiotyk, a czym prebiotyk. Podobne nazewnictwo sprawia, że bardzo często te dwie nazwy są mylone, podczas gdy są to dwie zupełnie różne substancje. Probiotyki to mikroorganizmy, zasiedlające różne środowiska, w tym organizm człowieka. Odpowiednia ilość probiotyków wywiera korzystny wpływ na organizm żywiciela. Występują przede wszystkim w sfermentowanych produktach mlecznych, kiszonkach, fermentowanych wyrobach mięsnych, zakwasie, piwie oraz winie. Są one również dostępne w formie preparatów farmaceutycznych.

Produkty bogate w probiotyki:

  • kapista kiszona
  • ogórki kiszone
  • fermentowane produkty mleczne i bezmleczne (kefir, jogurt)
  • grzyb herbaciany (kombucha)
  • kimchi
  • warzywa kiszone
  • piwo oraz wino

Wśród korzyści płynących z działania probiotyków na organizm człowieka należy wymienić:

  • regulacja perystaltyki jelit oraz uszczelnianie bariery śluzówki jelita
  • udział w trawieniu niektórych pokarmów (np. laktoza)
  • lepsze wchłanianie składników mineralnych i witamin
  • produkcja witamin z grupy B
  • zmniejszenie wchłaniania substancji toksycznych do organizmu oraz neutralizacja części toksyn znajdujących się w pokarmie
  • zapobieganie niedoborom hormonów
  • łagodzą i zmniejszają nasilenie biegunek
  • przeciwdziałają zaparciom
  • przywrócenie naturalnej mikorflory jelitowe (np. po przyjmowaniu antybiotyków)
  • zwiększenie wydajności układu immunologicznego
  • obniżenie liczby próchnicotwórczych paciorkowców
  • obniżenie zawartości złych frakcji cholesterolu w krwi

Prowadzi się również badania nad korzystnym wpływem probiotyków na lecenie cukrzycy, nowotworów, HIV, chorób serca, nadciśnienia oraz miażdżycy. Prebiotyki to nietrawione składniki żywności. Są pożywką dla probiotyków. Pobudzają i symulują aktywność lub wzrost jednego lub określonej liczby rodzajów dobrych dla organizmu bakterii. Praktycznie niestrawione docierają do okrężnicy, gdzie ulegają całkowitej fermentacji i rozkładowi przez bakterie sacharolityczne. Prebiotyki występują naturalnie w produktach pochodzenia roślinnego.

Pokarmy bogate w prebiotyki to:

  • czosnek
  • cykoria
  • karczoch
  • szparagi
  • cebula
  • pszenica
  • banany
  • owies
  • jagody
  • topinambur
  • liście mniszka lekarskiego
  • por
  • rośliny strączkowe

Produkuje się je także sztucznie np. laktulaoza, galaktooligosacharydy, fruktooligosacharydy, maltooligosacharydy, cylkodekstryny, laktosacharoaza. W dostępnych na runku produktach spożywczych najczęściej można spotkać produkty wzbogacane w najbardziej efektywne probiotyki – inulinę i oligorfuktozę. Inuliną jest pozyskiwana głównie z korzeni cykorii. Ze względu na to że nie powoduje wzrostu poziomu insuliny i glukozy w krwi, jest ona dodawana do preparatów dla diabetyków. Dodaje się ją głównie do mlecznych napojów fermentowanych, serków topionych, ciast, lodów, a także napojów zbożowych. Oligofruktoza jest zamiennikiem cukru. Znajdziemy ją głównie w produktach typu light i słodzikach.

Do zalet prozdrowotnych prebiotyków można zaliczyć:

  • obniżenie frakcji cholesterolu LDL we krwi
  • stymulacja układu immunologicznego
  • zwiększenie przyswajalności wapnia
  • zapewnienie odpowiedniego pH w jelitach

Probiotyki i prebiotyki mogą występować razem, w przypadku takiej kombinacji mamy do czynienia z synbiotykami. Synbiotyki występują zarówno w żywności (np. kiszona kapusta, kombucha) jak i specjalnie skomponowanych preparatach farmaceutycznych.

Szukając pro i prebiotyków w pożywieniu, warto zwrócić uwagę, czy faktycznie mamy do czynienia z produktem poddanym naturalnej fermentacji, a nie produktem sztucznie zakwaszonym lub poddanym pasteryzacji, która zabija baterie, także te pożyteczne. Stąd należy wybierać np. kiszoną kapustę, a nie kapustę kwaszoną.

Share this post