omega3

Suplementacja kwasów omega-3 w profilaktyce i leczeniu chorób

Opublikowany Listopad 15, 2017

Kwasy omega-3 należą do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Oznacza to, że nasz organizm nie jest w stanie ich wytworzyć i muszą być dostarczone wraz z pożywieniem.

Kwasy omega-3 mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia, regulują ciśnienie krwi, zwiększają poziom dobrego cholesterolu, zmniejszają stany zapalne w organizmie, wpływają także na funkcjonowanie mózgu oraz zdrowie psychiczne. Ponadto hamują rozwój cukrzycy typu II, chronią układ immunologiczny, działają przeciwnowotworowo oraz korzystnie wpływają na stan skóry.

Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim tłuszcze z ryb i zwierząt morskich. Dostarczają one najważniejszych kwasów omega-3, czyli kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Kwasy omega-3 znajdziemy także w roślinach, głównie jest to kwas alfa-linolenowy (ALA), organizm przekształca go w EPA i DHA, ale zdolność ta jest ograniczona i zaledwie około 5% ALA jest przekształcane w EPA, zaś 0,5% w DHA.

Ze względu na swoje działanie kwasy omega-3 mogą okazać się pomocne w leczeniu niektórych chorób, a także w zapobieganiu im.

Choroby układu krążenia

Kwasy omega wykazują działanie przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe, antyarytmiczne, redukują stężenie trójglicerydów i obniżają ciśnienie tętnicze.

KARDIOLOG VM

Przeprowadzone dotychczas badania pokazują, że zwiększone spożycie kwasów omega-3 może zapobiegać chorobom układu krążenia. Dieta bogata w tłuste ryby, oleje rybne oraz suplementacja preparatów zawierających odpowiednia dawkę kwasów omega-6 i omega-3 zmniejsza zachorowalność na choroby układu krążenia oraz obniża ryzyko śmierci z ich powodu, także u osób po niedawno przebytym zawale.

Otyłość i zespół metaboliczny

Kwasy omega-3 odgrywają znacząca rolę w redukcji masy ciała. Przyczyniają się do regulacji apetytu, przyspieszają metabolizm i zwiększają uczucie sytości. Ponadto osoby z nadwagą mają niższe stężenie tych kwasów w osoczu w porównaniu do osób z prawidłowa masą ciała.

Stany zapalne

Rolę kwasów omega-3 w leczeniu chorób przewlekłych o podłożu zapalnym potwierdzają liczne badania. Działanie przeciwzapalne zaobserwowano u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycę, wrzodziejące zapaleniem jelita grubego, chorobę Crohna, toczeń rumieniowaty i migrenowe bóle głowy.

Badania przeprowadzone na grupie pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów wykazały, że stosowanie kwasów omega-3 wpływa korzystnie na zmniejszenie bólu, poprawę sprawności fizycznej, czas trwania sztywności porannej i zmniejszenie obrzęku.

Kwasy omega-3 wykazują także pozytywne działanie w leczeniu łuszczycy. Z przeprowadzonych badań wynika, że zarówno suplementacja jak i stosowanie zewnętrzne w postaci emulsji przyczynia się do zmniejszenia objawów klinicznych łuszczycy.

Nowotwory

Odpowiednie stężenie kwasów omega-3 we krwi oraz właściwa proporcja do kwasów omega-6 może przyczynić się do zahamowania wzrostu komórek rakowych. Dlatego kwasy omega-3 znalazły swoje miejsce również w profilaktyce chorób nowotworowych. Da się to przede wszystkim zauważyć wśród mieszkańców Japonii oraz innych krajów, w których dieta bogata jest w ryby.

Przeprowadzone dotychczas badania wykazały hamujący wpływ na wzrost i proliferację komórek niektórych nowotworów, w tym raka piersi. Kwasy EPA i DHA zmniejszają także ryzyko przerzutów.

Depresja

Kwasy omega-3 wykazują także działanie antydepresyjne. Osoby chore na depresję mają niskie stężenie kwasów omega-3 oraz nieprawidłowy stosunek tych kwasów do kwasów omega-6. W toku przeprowadzonych badań wykazano, ze dieta bogata w produkty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe przyczynia się do zmniejszenia występowania depresji, a także stanów lękowych, zmęczenia oraz gniewu i impulsywnej agresji.

Jak stosować kwasy omega, aby były skuteczne?

Kwasy omega-3 pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka, jednak aby ich działanie przyniosło efekty, muszą być stosowane w odpowiedni sposób.

Należy przede wszystkim pamiętać, że kwasy omega-3 charakteryzują się dużą podatnością na utlenianie. Wysoka temperatura niekorzystnie wpływa na przemiany kwasów tłuszczowych, co prowadzi do wytwarzania toksycznych dla organizmu substancji. Stąd bardzo ważny jest sposób przechowywania i przetwarzania produktów spożywczych bogatych w kwasy omega -3. Produkty te, w tym także suplementy diety, należy przechowywać w lodówce, unikać przetwarzania w wysokich temperaturach, a także nie wystawiać na działanie światła.

Ważnym czynnikiem wpływającym na na efektywność działania kwasów omega-3 jest forma, w jakiej są dostarczane. Jak wykazują badania dużo korzystniejsze jest spożywanie produktów bogatych w kwasy omega – 3 niż przyjmowanie ich w postaci suplementów występujących w kapsułkach. Kwasy omega – 3 zawarte w pożywieniu są o wiele lepiej przyswajane przez organizm. Jeżeli jednak zdecydujemy się na formę suplementu, warto pamiętać, aby przyjmować kapsułkę w trakcie posiłku, gdyż zwiększa to szybkość przyswajania.

Ważne jest także odpowiednie „towarzystwo” dla kwasów omega -3. Oznacza to, że znaczącym aspektem jest dieta towarzysząca suplementacji. Przeprowadzone badania wykazują, że łączenie kwasów omega – 3 z produktami bogatymi w cukry obniża ich przyswajalność, zaś łączenie ich z produktami białkowymi zwiększa ich absorpcję.

Decydując się na suplementację kwasami omega – 3 trzeba pamiętać, o ich interakcji z niektórymi lekami, w szczególności z lekami przeciwzakrzepowymi. Suplementacja kwasami omega w dawce 3 powyżej 3g/dobę może wpływać na wydłużenie czasu krwawienia. Dlatego osoby na stałe przyjmujące leki, powinny skonsultować suplementację kwasami omega – 3 z lekarzem.

Main menu