Żaneta Szymańska
SPECJALIZACJA:
Dietetyka
Dział medycyny zajmujący się nauką o żywieniu. Obejmuje zasady żywienia zdrowego oraz chorego człowieka, ocenę stanu odżywienia, psychologię żywienia, edukację żywieniową, itp. Dlatego też zawsze dostarczamy naszym Pacjentom informacji odnośnie tego jak się odżywiać, by organizm funkcjonował prawidłowo. Zadbanie o właściwe zasady zdrowego odżywiania w połączeniu z prawidłowym stylem życia zapobiegają wszelkim chorobom cywilizacyjnym.
Certyfikaty
Powiązane artykuły
Dieta wątrobowa: co jeść, a czego unikać.
Wątroba pełni w organizmie szereg niezwykle istotnych funkcji – jej podstawowym i najbardziej charakterystycznym zadaniem jest detoksykacja, czyli pozbywanie się toksyn. Gdy wątroba odmawia posłuszeństwa, w pierwszej kolejności powinniśmy dokładnie przeanalizować swoją dietę. To właśnie odpowiedni sposób żywienia odgrywa kluczową rolę zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce chorób wątroby. Na czym polega dieta wątrobowa? Co powinno się w niej znaleźć, a czego kategorycznie unikać? Po pierwsze – dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna! Przestrzeganie jej zasad od większości z nas wymaga...
Zgaga: skąd się bierze i jak sobie z nią poradzić?
Nieprzyjemne pieczenie w przełyku – większość z nas doświadczyła go przynajmniej raz w życiu. Często pojawia się wskutek działania niektórych leków, palenia papierosów lub spożycia ciężkostrawnych pokarmów. Bywa także objawem chorób układu pokarmowego, dlatego ważne, by prawidłowo wskazać źródło problemu i możliwie jak najszybciej je wyeliminować. Przyczyny zgagi Najczęstszą przyczyną zgagi jest niestrawność. Towarzyszy jej wtedy ból brzucha, odbijanie się oraz wzdęcia. Dyskomfort i pieczenie w żołądku lub przełyku pojawia się szczególnie po spożyciu obfitego, tłustego posiłku. Zgaga często jest znakiem, że...
Odważ zmienić się swój styl życia!
W centrum medycznym Vita Medica pojawiło się nowe urządzenie, które dodatkowo usprawni pracę poradni dietetycznej. Mowa o urządzeniu Tanita SC 240 MA. Jest to specjalistyczna, elektroniczna waga, przystosowana do działania w centrum medycznym lub szpitalu i poszerzająca znacząco wiedzę specjalisty-dietetyka na temat faktycznego zdrowia pacjenta. Jak działa nowe urządzenie Vita Medica i w jakich okolicznościach może okazać się pomocne? Diagnoza i analiza Wywiad z dietetykiem ma na celu przeanalizowanie obecnej diety i stanu zdrowia pacjenta. Niestety, jeśli nie posiadamy dostępu do...
Jak przygotować się do pierwszej wizyty u dietetyka?
kpadmin2021-05-06T16:00:25+02:00Aby wynieść jak największe korzyści z konsultacji u dietetyka, bardzo ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie do pierwszej wizyty. Co należy zrobić, aby wizyta przebiegła sprawnie i pozwoliła dietetykowi zebrać możliwie jak najwięcej informacji o pacjencie, a dzięki nim dobrać indywidualny plan kuracji dietetycznej? Jeśli posiadasz zabierz ze sobą AKTUALNE(nie starsze niż 12 miesięcy) WYNIKI BADAŃ laboratoryjnych (morfologia, glukoza na czczo, insulina na czczo, TSH, profil lipidowy, wskaźniki wątrobowe), wyniki wykonanych zabiegów (np. gastroskopia, kolonoskopia) oraz wypisy ze szpitala. Jeśli nie...
Dieta bezglutenowa – czy może być szkodliwa?
kpadmin2021-05-06T15:59:50+02:00Dieta bezglutenowa na przestrzeni ostatnich lat zyskuje coraz większą popularność. Choć jest to dieta przeznaczona dla osób chorych na celiakię i cierpiących na nietolerancję glutenu, ma ona szerokie grono zwolenników wśród ludzi zdrowych, którym, paradoksalnie, zawdzięcza swoją popularność. Trend na dietę bezglutenową zapoczątkowały badania przeprowadzone 2011 przez Petera Gibsona i jego współpracowników z Monash Uniwersity w Austraulii. W badaniach stwierdzono, że gluten u ludzi zdrowych wywołuje problemy z układem pokarmowym oraz przewlekłe zmęczenie. Po zaledwie dwóch latach ten sam zespól...
Ziemniaki – 5 zdrowych faktów, o których nie wiedziałeś
kpadmin2021-05-06T15:59:38+02:00Popularny i łatwo dostępny dziś ziemniak do Europy przybył aż z And. Choć trudno to sobie wyobrazić początkowo był uważany za roślinę niejadalna i trująca. W Europie pojawił się na początku XVI wieku i stał się jedną z najtańszych i najłatwiejszych w uprawie roślin. Powszechność, walory smakowe oraz wartości odżywcze, sprawiły że ziemniak na stałe zagościł w menu mieszkańców Starego Kontynentu. Ziemniaki są wartościowym źródłem składników odżywczych, jednak trend na nisko węglowodanowe diety, przyczynił się do powstania wielu stereotypów na...
Białko – roślinne czy zwierzęce?
kpadmin2021-05-06T15:59:20+02:00Białko pokarmowe jest niezbędnym składnikiem diety warunkującym prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu. To podstawowy element budowy wszystkich tkanek, zarówno organizmów zwierzęcych jaki i roślinnych. Białka są są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania centralnego układu nerwowego. Odpowiadają za prawidłową reakcje immunologiczną oraz sprawność fizyczna i intelektualną. Z czego zbudowane są białka? Białka zbudowane są z odpowiednio uporządkowanych i połączonych ze sobą aminokwasów. Aminokwasy łączą się ze sobą tworząc różne kombinacje i tym samym różne rodzaje białek. W zależności od rodzajów aminokwasów i ich...
Suplementacja kwasów omega-3 w profilaktyce i leczeniu chorób
kpadmin2017-11-15T09:53:44+01:00Kwasy omega-3 należą do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Oznacza to, że nasz organizm nie jest w stanie ich wytworzyć i muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia, regulują ciśnienie krwi, zwiększają poziom dobrego cholesterolu, zmniejszają stany zapalne w organizmie, wpływają także na funkcjonowanie mózgu oraz zdrowie psychiczne. Ponadto hamują rozwój cukrzycy typu II, chronią układ immunologiczny, działają przeciwnowotworowo oraz korzystnie wpływają na stan skóry. (więcej…)
E-pakiety
-
-27%czytaj więcejSZCZEGÓŁYOgólny
Pakiet badań „Zdrowe stawy”
To zestaw badań polecany nie tylko seniorom. Pozwala on na wczesne wykrycie schorzeń w obrębie stawów – w tym reumatoidalnego zapalenia stawów. W pakiecie znajdziesz też szereg badań krwi,…
109,00 zł80,00 zł