Dietetyk Zielonka

Usługi

Vita Medica w Zielonce oferuje pomoc:

  • w przypadku problemów z nadwagą i otyłością
  • w przypadku problemów z niedowagą
  • kobietom w ciąży i karmiącym piersią
  • osobom w podeszłym wieku
  • w przypadku chorób i schorzeń wymagających modyfikacji sposobu odżywiania, jak np. alergie pokarmowe, celiakia, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, choroby nerek, choroby trzustki, choroby wątroby, choroby żołądka i dwunastnicy, cukrzyca, dna moczanowa, kamica żółciowa, miażdżyca,
  • nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, zaburzenia lipidowe, zespół jelita drażliwego i inne sportowcom
  • wszystkim, którzy chcą poprzez zmianę sposobu odżywiania poprawić jakość swojego życia

Cennik

Konsultacja + pomiar BIA 140 zł
Pomiar BIA z analizą wyników 60 zł
Dieta 28 dni od 250 zł
“Metamorfoza” (4 wizyty + jadłospis) od 700 zł

Warto wiedzieć

Lekarze

avatar

Dietetyk Żaneta Szymańska

Dietetyk

    avocado2  1200x90021

    dr Katarzyna Kosińska

    Dietetyk

      Godziny przyjęć

      PONIEDZIAŁEKWTOREKŚRODACZWARTEKPIĄTEKSOBOTANIEDZIELA
      avocado2  1200x90021

      dr Katarzyna Kosińska

      Dietetyk
      Dietetyk
      15:00 - 18:00

      MONDAY

      TUESDAY

      WEDNESDAY

      THURSDAY

      FRIDAY

      SATURDAY

      SUNDAY

      Dietetyk Zielonka

      Dietetyka zajmuje się prawidłowym odżywianiem w szerokim spektrum znaczenia tego słowa. Dotyczy odżywiania osób zdrowych, chorych oraz profilaktyki odżywiania w celu uniknięcia określonych schorzeń. Określa prawidłowe nawyki żywieniowe i sposób dobierania składników odżywczych w codziennej diecie.

      Dietetyk ustala również programy odchudzania w przypadku otyłości bądź nadwagi. Dietę należy stosować wyłącznie pod okiem specjalisty i po zatwierdzeniu przez niego określonego programu odżywiania.

      Na wizytach nasz dietetyk wykonuje profesjonalne pomiary masy ciała, Zawartość tłuszczu w organizmie, zawartość wody w organizmie, wskaźnik masy ciała (BMI), wiek metaboliczny, zawartość % mięśni. Analizuje i opracowuje indywidualne diety dostosowane dla poszczególnych pacjentów, również tych którzy zmagają się z alergiami, uczuleniami na poszczególne produkty żywnościowe oraz w jednostkach chorobowych np. cukrzycy, problemami kardiologicznymi itp.

      Jak przygotować się do pierwszej wizyty u dietetyka?

      Aby wynieść jak największe korzyści z konsultacji u dietetyka, bardzo ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie do pierwszej wizyty. Co należy zrobić, aby wizyta przebiegła sprawnie i pozwoliła dietetykowi zebrać możliwie jak najwięcej informacji o pacjencie, a dzięki nim dobrać indywidualny plan kuracji dietetycznej?

      1. Jeśli posiadasz zabierz ze sobą AKTUALNE(nie starsze niż 12 miesięcy) WYNIKI BADAŃ laboratoryjnych (morfologia, glukoza na czczo, insulina na czczo, TSH, profil lipidowy, wskaźniki wątrobowe), wyniki wykonanych zabiegów (np. gastroskopia, kolonoskopia) oraz wypisy ze szpitala.

      Jeśli nie posiadasz aktualnych badań nie martw się - na pierwszej wizycie dietetyk ustali z Tobą, jakie badania warto byłoby wykonać.

      1. Przygotuj na kartce wykaz przyjmowanych leków (spisz nazwę, dawkę, częstotliwość przyjmowania leku oraz okres od jakiego dany lek przyjmujesz).

      1. Podczas wizyty (po warunkiem braku przeciwwskazań) zostanie przeprowadzona analiza składu ciała, która pokaże nam nie tylko aktualną masę ciała ogółem, ale również zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej i wody w Twoim organizmie. Warunkiem do wykonania analizy jest stanięcie na specjalnym analizatorze bosymi stopami, dlatego na wizytę wygodniej będzie ubrać skarpetki, a nie rajstopy. Aby wyniki badania były jak najwierniejszym odzwierciedleniem faktycznego stanu organizmu konieczne jest:

      • unikanie intensywnej aktywności fizycznej na 12 godzin przed pomiarem,

      • nie spożywanie alkoholu na 12 godzin przed badaniem,

      • w dniu badania unikać napojów zawierających kofeinę (mocna kawa, napoje energetyzujące, mocna herbata),

      • zachowanie minimum 4 godzin odstępu od ostatniego posiłku i minimum 1 godziny od ostatniego napoju,

      • opróżnienie pęcherza przed badaniem,

      • poinformowanie przed pomiarem o przyjmowaniu leków diuretycznych.

      PRZECIWWSKAZANIEM DO PRZEPROWADZENIA ANALIZY SKŁADU CIAŁA SĄ:

      • ciąża,

      • epilepsja (padaczka),

      • wszczepiony rozrusznik serca.

      1. Na pierwszą konsultację warto przygotować 3-dniowy DZIENNICZEK ŻYWIENIOWY. Ułatwi on dietetykowi poznanie Twojego dotychczasowego sposobu żywienia i umożliwi lepsze dopasowanie zaleceń i planu kuracji. Na bieżąco, przez 3 dni (w tym jeden dzień weekendowy) spisuj jak najbardziej szczegółowo spożywane w ciągu dnia posiłki. Uwzględnij godzinę posiłku, składniki posiłku i ich ilość/wielkość podaną za pomocą miary domowej (np. 1 szklanka mleka 2%, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 opakowanie jogurtu truskawkowego). Pamiętaj, aby w dzienniczku uwzględnić wszystkie spożywane posiłki i potrawy, także przekąski, jak i wypijane napoje!!!

      Przykład:

      DATA, GODZINA, MIEJSCE

      POSIŁEK

      NAZWA POTRAWY

      SKŁADNIKI POSIŁKU

      ILOŚĆ

      UWAGI

      1.05.2019r.

      6.30 - dom

      Śniadanie

      Kanapki z twarogiem

      i ogórkiem

      +

      Herbata

      Chleb żytni razowy Ser twarogowy półtłusty Ogórek świeży Kiełki rzodkiewki Masło 82% Herbata czarna bez cukru 2 kromki 2 plastry 1 sztuka 1 łyżka 1 łyżeczka 1 szklanka

      Ból brzucha

       

      Main menu